Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/asv-kominy.cz/includes/menu.inc).

Jak můžeme rozdělit pera?

Mašiny skladají se s mnoha častí, a všechny jsou podstatné. Malokdo ví však jak podstatné jsou pružiny. Rolou per je akumulace mocí a také tlumení rázů a chvění.

Málo osob ví rovněž, že existuje hodně typů pružin. Je možne rozdělit pera na pár způsobů. Nejzakladnější to rozdělení pružin na tří kategorie. První to kovové pružiny, druhý typ to pera pryžové a poslední to pneumatické pružiny. V týchto grupách je možne rozčlenit pera na další podgrupy.

Tažné pružiny
Author: Karsten Seiferlin
Source: http://www.flickr.com
Jestli jde o pera kovové to je možne tady rozlišovat několik grup. Nejprve mužeme podělit je podle způsobu namáhaní. První skupina to pružiny zatěžované ohnutím. Surovina týchto pružin není idealně zužitkovaná. Mužeme rozdělit pár podtypů pružin kovových zatěžovaných ohnutím. Jsou to listové pružiny, které zásluhou tření mezi listy mají zeslabující efekt, vzpěrné listové pružiny, kterých tuhost intenzivně zmenšuje se, bezmála až k nule, šroubovité pružiny zkrutné a rovněž i pera spirálové. Další skupina to pera namáhané krutem. Materiál týchto pružin je dvakrát hodnotnějí použitý než v pružinách z první skupiny. Pružiny namáhané kroucení je možne rozlišovat na šroubovité pružiny válcové stejně tak tažné a také tlačné. Je třeba nezbytné pamatovat, že pera tažné tím, že namáhají oka ohnutím jsou neekonomické ve porovnání s perami tlačnými. Další podskupina to šroubovité pružiny kuželové a zkrutně hole. Závěrečná skupina per kovových to pružiny namáhané kombinovaně (více:Různé typy pružin). Je možne tady opisat talířové pružiny a pružiny kroužkové.

Druhý typ to pryžové pera, které mužeme rozdělit na zatížené tlakem, zatížené smykem, zatížené krutem, gumové špalky, gumové dorazy a také gumové lany. Jestli jde o vlastnosti pryžových per to velice duležitý je fakt, že mají omezenou životnost a také velkou tuhost a menší zdvih, jakož i mají velký tlumící účinek. Jejích minus to fakt, že zahřívají se a mají omezenou odolnost proti chemickým látkám.

Poslední druh to pneumatické pružiny, které je možne rozvrhnout na plynové pružiny, nosníky a pístnice, poloměrové měchy, axiální měchy a hydropneumatické pružiny. Pokud jde o úvodní skupinu jsou to cylindry naplněnývyplněný stisknutým dusíkem a olejem a mají až o 75% nižší váhu než pružiny ocelové. Tření přivoděné náporem plynu na ucpávku zesiluje rozdíl mezi zasouvací a vysouvací silou.

hodně podstatné je, aby při rozhodovaní pružin vědět, co chceme s ní udělat. Muže to mít vliv na fungovaní calého stroju.